Kanser | Konular | Kitaplar

İleri evre akciğer kanserinde yaşam süresi arttı

Akciğer kanserinde, kişiye özgü tedaviyle hastanın yaşam süresinin uzadığı, özellikle ileri evre akciğer kanserinde yüzde 15-20 olan bir yıllık yaşam süresinin yüzde 60'lara çıktığı belirtildi.

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nil Molinas Mandel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser tedavisinde kaliteli yaşam süresinin artırılabilmesine yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Yeni nesil tedavi seçenekleriyle yeni ilaçların gündeme geldiğini bildiren Mandel, "Böylece metastazlı, ileri evre akciğer kanseri için 3-6 ay dediğimiz yaşam sürelerinde ciddi bir artış görüldü. Bir yıllık yaşam süresine baktığımız zaman eskiden yüzde 15-20 olan oran, bugün yüzde 60'lara çıktı. Yani, hastaların yarısından fazlası metastazlarına rağmen bir yılın üzerinde yaşayabilir hale geldi" diye konuştu.

Mandel, yeni nesil ilaçlardan faydalanabilmek için tümörün genomik yapısı ile mutasyon varlığının araştırılması gerektiğini belirterek, ALK mutasyon varlığı saptanmış hastalarda, hedefe yönelik tedavilerden çok olumlu sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Mandel, "Bu tedaviler, dirençli hastalarda bile hem sağ kalımı uzatmakta, hem cevap oranları artmakta, hem de kaliteli bir yaşam imkanı sağlanmaktadır" dedi.

Bağışıklık sistemi güçlendirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uslu da kısa süre öncesine kadar ileri evre kanser hastalarının, kemoterapi dışında başka bir tedavi şansları olmadığını anımsattı.

Son yıllarda akciğer kanserine neden olan genlerin tanımlanmasıyla, kemoterapi dışında kişiye özel tedavi yöntemlerinin kullanılmaya başlandığına işaret eden Uslu, bu tedavilerin kemoterapiden farkını şöyle anlattı:

"Kemoterapi ile elde edilen yanıtlar ve yaşam süresi biz onkologları tatmin etmiyordu. Ayrıca hastaların genellikle ileri yaşlarda olması ve kemoterapinin yan etkileri tedaviyi daha da zorlaştırıyordu.

Her hastanın kanserinin farklı olduğunun anlaşılmasıyla kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi mümkün oldu. Kişiye özel tedaviler ve geliştirilen yeni ajanlarla yapılan klinik çalışmalar yüz güldürücü sonuçlar verdi. Kemoterapi ile elde edilemeyen uzun yaşam sürelerine ulaşıldı."