Kanser | Konular | Kitaplar

KADINLAR AKCİĞER KANSERİNDE ERKEKLERİ GEÇTİ

Geçen yıl Amerika’ da 80.000 kadının akciğer kanserine yakalandığı ve bunların 70.000’ inin bu hastalıktan yaşamlarını yitirdiği belirlendi. Oysa, Amerikan Kanser Derneği’ne göre, bu sürede 40.000 kadın meme kanserinden, 23.000’ i ise yumurtalık ve rahim kanserinden öldü. Ülkemizde de kadınlar arasında sigara içilmesinin giderek yaygınlaşmasıyla, eskiden erkek hastalığı olarak bilinen akciğer kanseri hanımlarda da sık görülmeye başladı.

AKCİĞER KANSERİ ÇOĞU ZAMAN GEÇ BELİRTİ VERİYOR

Akciğer kanseri, kanserler içinde en tehlikeli olanlardan, çünkü bu hastalıktan ölüm ihtimali çok yüksek. Akciğer kanserine yakalanıp da 5 yıl sonra hayatta kalan kadınların oranı sadece %14 !

En önemlisi, akciğer kanserinin erken bir belirtisi yok. Öksürük, nefes darlığı… gibi kansere ait olabilecek bazı belirtiler ortaya çıksa bile, hastalar bunu sigaradan sanıp üzerinde durmuyorlar. Hastalar en çok, kanama, şiddetli ağrı, ses kısıklığı, kilo kaybı gibi belirtiler geliştiğinde doktora başvuruyorlar ve çoğu zaman da geç kalmış oluyorlar.

Üstelik, akciğer kanseri kadınlarda erkeklere göre hem daha kolay gelişiyor, hem de kadınlarda daha ağır seyrediyor. Uzmanlar bunu, her iki cins arasındaki hormonal farklılıklara bağlıyorlar.

HANIMLAR TUZAĞA DÜŞMEYİN

Sigara endüstrisi, sigara reklamları için milyarlarca doları gözünü kırpmadan harcıyor. Hedef kitle ise, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkeler ve özellikle de kadınlar. Bu kampanyalarda, sigara ile pozitif bir imaj yaratılmak isteniyor. Sigara özgürlüğün, bağımsızlığın sembolü olarak tanıtılıp kadınlar sigara içmeye özendiriliyor.

Ülkemizde de kadınlar arasında sigara tiryakiliği yayılıyor ve bu gidişte yakın bir gelecekte Amerika’ da olduğu gibi Türkiye’ de de akciğer kanseri kadınlar arasında adeta salgın bir hastalık gibi ortaya çıkacak.

SONUÇ

Hanımlar, sakın sigaraya özenmeyin. Sigara kullanıyorsanız, yarın değil, hemen bugün bırakın!