Kanser | Konular | Kitaplar

AKCİĞER KANSERİNDE VERELENDİRME

AKCİĞER KANSERİNİN HÜCRE TİPLERİ

Akciğer kanserinin çeşitli hücre tipleri vardır, ancak tedavi bakımından akciğer kanserleri iki büyük gruba ayrılır. Bunlar, küçük hücreli kanserler ve küçük hücreli olmayan kanserlerdir.

Küçük hücreli kanserler, genellikle hızla ilerleyen ve tanı konduğunda uzak organlara sıçrama yapmış olan kanserlerdir. Bu hastaların çok azına cerrahi girişim uygulama şansı olabilir. Küçük hücreli akciğer kanseri, kemoterapi ve radyoterapiye çok iyi cevap verir, ancak hastalık bir süre sonra tekrar nükseder. Akciğer kanserlerinin ortalama olarak %25’ i küçük hücrelidir.

Küçük hücreli olmayan kanserler, daha yavaş bir ilerleme gösterir. Metastazlar hastalığın son dönemlerinde ortaya çıkar. Bu kanser erken tanınıp, ameliyat ile çıkarılırsa, hastanın kanserden tamamen kurtulması mümkündür. Küçük hücreli kanserlerin kemoterapi ve radyoterapiye verdikleri cevap küçük hücreli kanserdeki kadar iyi değildir. Akciğer kanserlerinin %75’ ini küçük hücreli olmayan kanserler oluşturur.

AKCİĞER KANSERİNİN EVRELERİ

Akciğer kanserleri 4 evreye ayrılır. Evrelerin de kendi içlerinde alt grupları vardır. Küçük hücreli kanserlerin evre 1’de saptananlarının bir kısmı için cerrahi girişim uygulanabilirken, küçük hücreli olmayan kanserlerde 3. evrede bile cerrahi girişim şansı vardır. Evre 4, kanserin çok ilerlemiş olduğu, uzak organlarda sıçramaların bulunduğu evredir. Bu hastaların ameliyat olmaları söz konusu olmadığı gibi, kemoterapi ve radyoterapiden de kısmen fayda görürler.