Kanser | Konular | Kitaplar

Arı Sütü - Kanser hakkında çalışmalar

Arı sütünün immün sistem düzenleyici etki gösterdiği sonucuna ulaşılmış olan çalışmalar sonrasında bu etkinin kanser, allerji ve inflamasyondaki etkileri araştırılmıştır.

Arı sütünün immün sistem düzenleyici etki gösterdiği sonucuna ulaşılmış olan çalışmalar sonrasında bu etkinin kanser, allerji ve inflamasyondaki etkileri araştırılmıştır. Anti inflamatuar ve antiallerjik etkilerinin olabileceğini gösteren çalışmalar mevcut olup, anti-inflamatuar etki mekanizması ile insanlarda yaşlanmayı geciktirici yani anti-aging etkisinin olabileceği öne sürülmüştür.
Kaftanoğlu ve ark. tarafından yapılarak 1997 yılında yayınlanan çalışmada arı sütünün etkileri lösemi,lenfoma ve hepatoblastomu olan çocuklarda incelenmiş ve bu hastalarda;
o Genel durumda düzelme,
o Kilo alma,
o Kandaki lökosit, lenfosit ve nötrofil seviyesi artışı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Yamada ve ark. tarafından yapılarak 1990 yılında yayınlanan çalışmada arı sütünün meme kanserli hastalarda lenfositler tarafından immunglobulin üretimini arttırdığı ve anti-kanser etkisi gösteren IgM ve IgG artışına yol açtığı sonucuna ulaşılmıştır.
Krylov ve ark. tarafından yapılarak 2007 yılında yayınlanan çalışmada arı sütü kullanılarak elde edilen preparatın malign duodenal ülser, böbrek ve sekretuar bez kanseri olanlarda palyatif etki gösterdiği, bu hastaların iştahlarının artıp ağrılarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar bir arada değerlendirildiğinde kanser konusunda tedavi edici ya da önleyici olduğuna dair yeterli çalışma bulunmamakta olup; bir takım çalışmalarda kanser hastalarında palyatif etki gösterebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Ancak bu çalışmaların sonuçlarının geniş ve kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerekmekte, mevcut veriler ve yapılan çalışmalar kesin bir yargıya ulaşmak açısından yetersiz kalmaktadır.

Konular