Kanser | Konular | Kitaplar

Benlerin çikarilmasi TEHLİKELİ Mİ?

Prof. Dr. Sibel Alper, her benin çıkarılmasının gerekmediğini ancak riskli benlerin cerrahi yöntemle çıkarılmasından da çekinmemek gerektiğini, böyle bir yol izlenmesinin zaten henüz kanser ortaya çıkmadan yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi.


Halk arasında ''benlere dokunulmaz'' gibi bir algı olduğunun hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Alper, ''Bu algı yanlış. Alınması gerekiyorsa alınmalı. Dikkat edilmesi gereken cerrahi müdahale dışındaki yakmak, başka uygulamalar yapmaktır, bu risk yaratır. Yoksa cerrahi olarak çıkarılmalarında hiçbir sakınca yok'' diye konuştu.


Prof. Dr. Alper, kişinin kendi derisini muayene etme yönteminin dünyada çok önerilen bir yöntem olduğunu belirterek, ''Ayna karşısında kişi benlerini tanımalı, değişiklikleri gözlemlemeli'' dedi.


Kişilerin estetik kaygılarla benlerini aldırabildiğinin hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Alper, ''Et benleri, yani saplı benler tehlikesiz benler. Kişi görüntü olarak rahatsız oluyorsa alınsa da olur, alınmasa da olur. Et benleri zaten gerçek ben değil, doku büyümesidir'' şeklinde konuştu.