BENLER ve Cilt Kanseri

Halk arasında derideki pek çok oluşuma 'ben' adı verildiği halde bizim için önemli olan benler, renk hücrelerinin (melanosit) biraraya gelerek olusturduğu açık kahverenginden-gri veya siyaha kadar degisebilen renkteki oluşumlardır. Bazen, deri yüzeyinde kabarık olabilir. Bu benleri önemli kılan deri üzerinde görülen kanserlerin en habisi olan 'Malın Melenoma' adlı kansere dönüşebilmesidir.
Bu benlerin bir kısmı doğumsal iken, bir kısmı da sonradan ortaya çıkabilir.Halk arasında doğumsal benlerin emniyetli olduğuna dair bir inanç varsa da bu tamamen yanlıştır. Aynı tehlike doğumsal olanlarda da vardır, hatta biraz daha fazladır.
Sonradan oluşan benlerin, gelişiminde kalıtsal zeminin yanı sıra en önemli faktör güneş ışığıdır.Özellikle kısa sürede alınan yüksek doz güneş ışını ve oluşan güneş yaniklari ben artışını hızlandırdığı gibi, kanserlesme olasılığını da artırır. Her bir güneş yaniği tehlikeyi daha çok artırır ve özellikle çocukluk dönemindeki güneş yaniklari daha çok tehlikelidir.
Bu nedenle benlerin artış ve kansere dönüşünü engellemek için güneşten iyi korunmak gerekir.
Varolan benler üzerindeki hızlı değişiklikler, olumsuz bir değişimin habercisi olabilir. Özellikle 1-2 ay içindeki değişiklikler önemlidir.Hızlı büyüme, hızlı şekil değişikliği, hızlı renk değişikliği ciddi uyarıcı belirtilerdir. Ayrıca ben üzerinde kanama, kaşıntı, şişme ve kızarma uyarıcı belirtilerdir. Bu tip değişikliklerde hiç vakit kaybetmeden Deri hastalıkları uzmanına muayene olmak gerekir.