Kanser | Konular | Kitaplar

DÖVME ve KANSER

Dövme uygulamasının kanser yaptığına dair yapılan tartışmalar bu konuda birtakım bilimsel araştırmalar yapılmasına yol açmıştır. Yapılan çalışmalarda dövme uygulanımına bağlı kanser gelişiminde etkili olabileceği öne sürülen mekanizmalar şunlardır;
- Dövme uygulaması esnasında cildin travmatize edilmesi olası kanserojenite mekanizmasında en önemli faktördür,
- Dermise enjekte edilen pigmentler cilt tarafından yabancı materyal olarak algılanmakta bu da kronik inflamatuar bir sürecin başlamasına yol açmaktadır.
- Dövme uygulanımı sonrası gerçekleşen güneş aracılı kronik ultraviyole radyasyon maruziyeti de kanserogenezde sorumlu tutulmaktadır
-Kanserojeniteden sorumlu tutulan bir diğer faktör de skar dokusu oluşumudur.
-Özellikle koyu renk dövmelerin kullanılması kanserojenite dışında da etki etmekte ve gelişen kanserin tanısının konulmasında gecikmeye neden olabilmektedir.
Bu faktörlerin dışında kişinin genetik yatkınlığının olması veya viral enfeksiyon gibi eşlik eden faktörler de dövmesi olan kişilerde kanser gelişimine yatkınlığı arttırmada rol oynuyor olabilir.
Dövme sonrası bazal hücreli karsinom, squamoz hücreli karsinom ve keratoakantom gelişimin altında yatan olası nedenler başlıca travma olmak üzere, kronik inflamasyon ve skar oluşumudur. Ancak melanom oluşumunun dövme uygulanımı esnasındaki travmaya bağlı olduğu henüz kanıtlanmamıştır.