Kanser | Konular | Kitaplar

Metastik Mide Kanserinde Bilimsel İlaç Tedavisi ve Yardımcı Destek Yaklaşımı

METASTATİK MİDE KANSERİNDE BİLİMSEL İLAÇ TEDAVİSİ VE YARDIMCI TAMAMLAYICI DOĞAL DESTEK YAKLAŞIMI



Mide kanserinde metastaz geliştiği zaman kanserin tamamen kaybolduğu radyolojik tam yanıt alma olasılığı % 1-2 civarındadır (Ajani JA, J Clin Oncol. 2005, 20;23(24):5660-7.). Bu nedenle tedavisi önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir.



50 yaşında erkek hastama karın içerisine ve boyun bölgesine çok fazla sayıda lenf bezlerine sıçrama yapmış taşlı yüzük hücreli mide kanseri tanısı konmuştu. Hastam metastatik olması nedeni ile ameliyat şansı bulunmamaktaydı ve genç olduğu için kemoterapi planlanmıştı.



Bana başvurduğunda kemoterapi tedavisi yanında tamamlayıcı olarak tanısı ve ilaçlarına uygun, onların etkisini bozmayacak yardımcı doğal – bitkisel destek planlandı. Kemoterapi tedavisi oldukça ağır ve yoğun olmasına rağmen saç dökülmesi dışında ağır bir yan etki yaşamadan tedavisinin 3. ayını tamamladı.



Yeni PET/BT sonuçlarını değerlendirildiğinde ilk tanıda midedeki primer kanserin, mide çevresindeki lenf bezlerinde, karın içinde değişik bölgelerde ve boynunun sol tarafındaki lenf bezlerinde bulunan çok sayıdaki kanser odaklarının tamamen kaybolduğunu büyük bir sevinçle gördük. Büyük bir mutlulukla tedavisine devam kararı verdik. Tam yanıt alma olasılığı düşük olmakla birlikte bir çok hastamda gördüğüm üzere olasılığı arttırma şansımız bulunmaktadır. Burada hastanın bireysel vücut direnci ve mücadele azmi de büyük rol oynamaktadır.



Metastaz yapmış kanser hastalarının tedavisinde, tamamlayıcı tedaviler tıbbi onkoloji uzmanı kılavuzluğunda yürütüldüğünde gerçek başarı elde edilebilir. Çok sayıda tamamlayıcı tedavi çeşidi bulunmakta olup, bunların hiçbirisi asıl tedavi olan bilimsel ilaç tedavisinin yerini almamalıdır.