Mide Kanseri Tedavisi ve merak edilen sorular

Mide kanserini tedavi eden uzmanlar; medikal onkologlar, gastroenterologlar, cerrahlar ve radyasyon onkologlarıdır. Tedavi seçiminiz genelde tümörün büyüklüğü ve yerleşim yerine, hastalığın evresine ve genel sağlık durumunuza bağlıdır. Mide kanserinin tedavisi cerrahi, kemoterapi veya radyoterapiden oluşur. Birçok kişiye birden fazla tedavi çeşidi uygulanır.Tedaviniz başlamadan önce doktorunuza şu soruları sorabilirsiniz:
Kanserim hangi evrede?
Tedavi seçeneklerim hangileri?
Siz bana hangisini öneriyorsunuz? Niçin?
Benim için bir klinik çalışma uygun bir seçim olabilir mi?
Birden fazla tedavi alternatifim var mı?
Verilebilecek tedavi seçeneklerinin her birinden beklenen faydalar nelerdir?
Her bir tedavinin riskleri ve muhtemel yan etkileri nelerdir?
Yan etkileri kontrol edebilmek için neler yapabiliriz?
Tedavi sırasında kendimi korumak için nelere dikkat etmeliyim?
Tedavi normal yaşamımı nasıl etkileyecek?
Yemek yeme problemi veya diğer problemlerle karşılaşacak mıyım?
Eğer bu problemlerle karşılaşırsam kiminle görüşmeliyim?
Tedavi maliyeti ne kadar olacak?
Sağlık güvencem karşılayacak mı?
Ne sıklıkla kontrol gerekecek?

Cerrahi: Mide kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Uygulanacak cerrahi yöntem kanserin yerine, bölgesel yayılımı olup olmadığına ve uzak yayılımı olup olmadığına göre planlanır. Mide kanseri için uygulanacak ameliyat için genellikle göbek üstü orta hat kesisi daha uygun olmaktadır. Yemek borusu alt kısmı ve mide girişindeki tümörlerde bazen göğüs kafesinin açılması gerekebilir. Uygulanacak cerrahi yöntem gastrektomidir (Midenin çıkarılması).
İki çeşit mide kanseri cerrahisi vardır: Kısmi gastrektomide kanserli midenin bir kısmı alınır. Cerrah ayrıca yemek borusunun ve ince bağırsağın bir kısmını da alabilir. Yakın lenf bezleri ve diğer dokular da alınabilir. En sık tümör midenin son üçte birlik kısmında görülür. Bu durumda midenin son kısmının çıkarılması yeterli olur. Total gastrektomide midenin tamamı, çevre lenf bezleri, yemek borusu ve ince bağırsağın kısımları ve tümöre komşu diğer dokular çıkarılır. Daha sonra cerrah yemek borusunu direk ince bağırsağa bağlar. Cerrah bağırsaktan yeni bir mide yapar. Bu operasyona dalağın alınması işlemi de eklenebilir. Ortada veya üst üçte birlik kısımda yerleşen tümörlerde midenin tamamen çıkarılması daha uygundur. Cerrahi sonrası iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. İlk birkaç gün için rahatsız olabilirsiniz. İlaçlar ağrılarınızı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Ameliyat öncesi doktorunuz veya hemşirenizle ağrıların azaltılmasının nasıl olacağını konuşabilirsiniz. Mide ameliyatı geçirenlerin çoğu belli bir süre kendilerini halsiz ve yorgun hissedebilirler. Ameliyat kabızlık veya ishale de sebep olabilir. Bu belirtiler diyet değişiklikleri ve ilaçlarla kontrol altına alınabilirler. Sağlık ekibiniz tedavi gerektirebilecek kanama, infeksiyon veya diğer problemler açısından sizi yakın takip edecektir. Ameliyat hakkında doktorunuza şu soruları sorabilirsiniz:
Hangi ameliyat çeşidini bana öneriyorsunuz?
Lenf bezlerini veya diğer dokuları alacak mısınız? Niçin?
Ameliyat sonrası kendimi nasıl hissedeceğim?
Özel bir diyete ihtiyacım olacak mı?
Eğer ağrım olursa, onu nasıl kontrol edeceksiniz?
Hastanede ne kadar kalacağım?
Yemek yeme problemlerim olacak mı?
Beslenme tüpüne ihtiyacım var mı?
Eğer olursa ne kadar süre gerekecek?
Ona nasıl dikkat etmeliyim?
Eğer bir problemim olursa kim bana yardımcı olacak?
Geç dönem yan etkileri olacak mı?

Kemoterapi ve Radyoterapi: Kemoterapi ilaçlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesidir. İlaçlar kan dolaşımına girerek vücudun bütün kısımlarındaki kanser hücrelerini etkileyebilirler. Hastaların çoğu kemoterapiyi ameliyattan sonra alır. Işın tedavisi kemoterapi ile birlikte verilebilir. Mide kanserindeki kanser ilaçları genelde damar yolu ile verilir. Fakat bazı ilaçlar ağızdan verilebilir. Tedavi genelde hastanenin ayaktan tedavi bölümünde (kemoterapi ünitesi), doktor ofisinde veya evde alınır. Bazı hastaların tedavi sırasında hastanede kalmaları gerekir. Kemoterapinin yan etkileri genelde bazı ilaçlara ve dozlarına bağlıdır. İlaçlar kanser hücrelerini ve diğer hızlı çoğalan hücreleri etkilerler. Kemoterapi hakkında doktorunuza şu soruları sorabilirsiniz:
Bu tedaviyi niçin almalıyım?
Hangi ilaç veya ilaçları alacağım?
Bu ilaçlar nasıl etkilerini gösterecek?
Tedavi ne zaman başlayacak ve ne zaman sona erecek?
Mide kanserinde operasyon sonrası uygulanan kemoterapi ve radyoterapinin etkileri sınırlıdır. Tedavi hastanın yaşına, genel durumuna, ek hastalığı olup olmadığına, çıkan patoloji sonucu ve operasyon bulgularının sonucuna göre belirlenir.
Radyoterapiye başlamadan önce doktorunuza şu soruları sorabilirsiniz:
Bu tedavi niçin gereklidir?
Tedavi ne zaman başlayacak ve sona erecek?
Tedavi sırasında kendimi nasıl hissedeceğim?
Radyoterapinin etkili olduğunu nasıl anlayacağız?
Uzun dönem yan etkileri var mı?
Tam temizleyici cerrahi işlemlerden sonra genel olarak 5 yıl yaşama olasılığı %25 dolayındadır. Mide kanserinde yaşam süresini etkileyen en önemli faktör uzak veya karın içi yayılımın olup olmadığıdır. Bu bulgular var ise beklenen yaşam süresi 6-12 ay dolaylarındadır. Erken tespit edilmiş kanserde ise 5 yıllık yaşam %95’in üzerinde olabilmektedir.